Bankkonto

Du är här:
<< Alla ämnen
Innehåll:

En förening behöver ett bankkonto för att kunna förvara föreningens pengar och göra inköp till föreningen. För att kunna få bidrag från Folk You behöver ni ha ett föreningskonto eller ”företagskonto” som banker brukar kalla det. Ett företagskonto är bra eftersom det ägs av föreningen (Folk You betalar inte ut bidrag till privatkonton), men det kostar pengar. Ni väljer själva i vilken bank ni vill öppna ett konto.

Oavsett vilken bank ni väljer är det viktigt att ni först försäkrar er om att banken är ansluten till Bankgirosystemet. De flesta banker är det, men om ni valt att öppna ert konto i någon annan än de vanliga storbankerna är det bra om ni kollar upp det lite extra. Om ni öppnar ert konto i en bank som inte är ansluten till Bankgirot så kan Folk You inte betala ut bidrag till ert konto.


VAD BANKEN VILL HA

Olika banker kan kräva in lite olika dokument när ni ska öppna ett konto hos dem. Det här är de vanligaste:

  • Föreningens organisationsnummer – Ansök om organisationnummer
  • Föreningens stadgar.
  • Föreningens nyaste årsmötesprotokoll.
  • Protokoll från mötet då ni valde era nuvarande firmatecknare (konstituerande styrelsemöte). Om ni valde firmatecknare på årsmötet räcker det att skicka det protokollet. Tänk på att firmatecknarnas hela namn och personnummer behöver stå i protokollet för att banken ska godkänna det. 
  • Att firmatecknarna visar upp sin legitimation.

Det kan hända att banken vill ha uppgifter utöver dessa, och då de att informera er om det. Känner ni er osäkra och vill ha hjälp är ni alltid välkomna att höra av er till Folk Yous verksamhetsledare på ina.molin@folkyou.se


ATT VÄLJA BANK

Här kommer några tips på saker som är bra att tänka på när ni ska välja bank:

  • Prata först igenom vad ni behöver – kanske vill ni förutom kontot ha fler tjänster som Swish och betalkort.
  • Kolla flera banker för att hitta ett bra erbjudande. Kanske får ni lite extra bra hjälp om ni vänder er till er lokala bank!
  • Banker har ofta företagspaket där vissa tjänster kanske inte är så användbara för er som förening. Titta därför igenom erbjudandet noga och fråga om ni kan få välja endast de tjänster ni behöver – så kanske det kan bli lite billigare också!
  • Kolla upp så att banken ni väljer är ansluten till Bankgirosystemet.
  • Var noga med att ni kan byta vilken person som hanterar kontot så ni inte behöver starta ett nytt konto om föreningen byter kassör.
Föregående - Standardstadgar
Nästa - Organisationsnummer