Bidrag

Vi hjälper våra medlemsföreningar genom bidrag i olika former.
Har du en grym idé du vill genomföra men inte de ekonomiska förutsättningarna?
Hör av dig till oss för att se på vilket sätt vi kan stödja din förening! Vi hjälper till med annat också som till exempel administrativt arbete, idéutveckling, att hitta samarbetspartners eller hjälp med att skriva en ansökan.

emma.swensson@folkyou.se

Nedan finns mer detaljerad information om:

Ung och Pank?
Verksamhetsbidrag
Projektbidrag
Studiecirklar
Medlemsrabatter
Beviljade bidrag
Samarbetsprojekt

Redovisa


 Ung och Pank?

Våren och sommaren år 2017 delades 15.000 kr ut till 15 olika personer i resebidrag till sommarens festivaler och spelmansstämmor. Hösten 2017 hittade vi på och delade ut bidraget ”Ung och pank? – ta lektioner av din idol!” som delades ut till 13 olika personer runt om i Sverige!

Håll ögonen öppna för tredje omgången av ”Ung och Pank?” som kommer ut våren 2018, vi publicerar info om detta på Folk You Folkets facebooksida och på Folk Yous instagram!

Bidraget går till medlemmar i Folket You Folket som är i åldrarna 6 – 25 år.

Är du inte medlem? Ingen fara bli det här: Bli medlem!

Folk You Folket

Alla som söker måste vara medlemmar i ideella föreningen Folk You Folket. Folk You Folket är Folk You’s största medlemsförening som verkar för att stötta unga i deras utövande inom folk, världsmusik och dans.

Kan personer som bor utomlands eller utländska medborgare räknas som medlemmar i Folk You Folket?
Medlemmar som är folkbokförda i Sverige men som bor utomlands tillfälligt eller har en ansökan om uppehållstillstånd i Sverige kan bli medlemmar i Folk You Folket.


Verksamhetsbidrag

Alla föreningar som är anslutna till Folk You får varje år ett verksamhetsstöd som består av ett grundstöd och ett medlemsstöd.
2017 var grundstödet 2243 kr + 22,40kr per enskild medlem.

Exempel: En förening som har
100 medlemmar får 2243 kr + 2240 kr (22,40 * 100)

Krav för att få bidrag:

  • Föreningen ska vara ansluten till Folk You
  • Föreningen ska ha lämnat in årsmötesprotokoll, verksamhetsrapport samt stadgar.
  • 60% av föreningsmedlemmarana ska vara i åldern 6-25 år
  • Föreningen ska ha en tydlig demokratisk struktur som framfår i stadgarna
  • Föreningen ska vara registrerad och ha ett godkänt bankkonto

Verksamhetsbidraget behöver inte din förening ansöka om att få. Det betalas ut varje år till alla föreningar som är anslutna till oss.

 


Projektbidrag

Vårt projektbidrag går till vågade idéer. Det kan vara nyskapande arrangemang, en danskurs eller kanske en folkdräktsuppvisning. Ja, föreningen kan egentligen söka för vad som helst.

Sista ansökningsdatum för år 2018 är 15 mars, 1 maj, 1 sep och 1 november. Besked ges senast 14 dagar efter sista ansökningsdatum.

Krav för att få bidrag:

  • Föreningen ska vara ansluten till Folk You
  • Föreningen ska ha lämnat in årsmötesprotokoll, verksamhetsrapport samt stadgar.
  • 60% av föreningsmedlemmarna ska vara i åldern 6-25 år

Redovisning av bidraget sker via en digital blankett som skickas ut i samband med besked om bidraget.

Sök projektbidrag här via digitalblankett!

 


Studiecirklar

Genom Folk You kan ni anmäla studiecirklar. En studiecirkel består av minst tre personer som utövar någon typ av kultur tillsammans. Det finns många exempel. Ett band eller en dansgrupp kan bilda studiecirkel. Arbete som sker i en förening, förutom styrelsemöte och årsmöte, kan också räknas som studiecirkel. Föreningen rapporterar in timmar och får pengar per studietimme.

Vi samarbetar med Kulturens bildningsverksamhet.

För mer information om hur du ska göra kontakta
emma.swensson@folkyou.se


Medlemsrabatt

Nu kan medlemmar upp till 26 år teckna ett års prenumeration på musikmagasinet Lira för halva priset! Fantastisk tidning med spännande och inspirerande reportage, recensioner och tips om allt det senaste inom folkmusik och jazz. Dessutom följer en skiva med varje tidning så du kan lyssna på ny musik utvald av Liras redaktion.

Mejla till kampanj@lira.se för att starta prenumeration. Om du inte redan är medlem i Folk You kan du antingen bli det här Bli medlem! eller så kan du skriva ”Folk You” i ämnesraden i mailet till Lira så löser vi både prenumeration och medlemskap!

Vad är Lira?


Beviljade projektbidrag

År 2017

Hässleholms Folkforum Sommarfesten  –  20.000 kr

Föreningen Hässleholm Folkforum har fått en hel dag till folkmusik. För att kunna boka kvalitativ folkmusik och kunna betala ut bra arvode till musikerna beviljades Hässleholm Folkforum 20.000 kr av Folk You till projektet.

Folk You Folket/Ung och Pank? (Se beskrivning längst upp på sidan)–  40.000 kr

 

Romska kvinno- och kulturföreningen i Malmö –  11.250 kr

Sökt bidrag för att kunna resa till internationell romsk sång och kultur festival i Cieochocinek, Polen. Föreningen ska framträda på festivalen, hämta inspiration och utöka sitt nätverk.

”Vi vill spela på denna festival för att utöka vårt nätverk, få ökad publicitet och visa upp vår akt för andra arrangörer, lära känna fler, samt för att få stå i rampljuset igen och känna glädjen av dela med sig av musiken och dansen.”

Videoklipp från festivalen!

”Vad har vi uppnått från det? jo vi har uppnått mycket glädje och vi fick lära oss att inte ge upp om det kommer till drömmar, som sagt “alla kan uppnå sin dröm” och det har vi gjort.”

Folkklubben/projekt dansbanan  – 24.800 kr

Projekt Dansbanan är en mobil, interaktiv plattform i plykarbonat gjord för dans, lek och lärande. Dansbanans huvudsakliga syfte är att fungera som en högst flexibel dansbana där endast fantasin sätter gränser. Folklubben sökte bidrag för att göra en förstudie för att få en överblick av projektets potential, arbetsbelastning samt dess olika steg. Bidraget betalas ut i form av projektanställningar.

Solfolket unga/Solbarn – 12.000 kr 

Solbarn är en del av Solfolket – Sörmlands låtverkstad, en folkmusikkurs för alla åldrar som grundades 2016. Under fem helger jobbar 5 olika grupper tillsammans med erfarna pedagoger för att utvecklas inom folkmusik. Solbarn är Solfolkets grupp för barn 4-10 år. 19 deltagare sjunger, dansar, leker och berättar under ledning av Martina Jordan och Liv Larsson.

Världens Folk Stockholm/Nasiri ft. Son – The Sufi Experience – 22.000 kr

En resa mellan det spirituella och det materiella, det verkliga och det overkliga, som reflekterar över mystiken och meningen med vår existens. // The Sufi Experience

Ethno Experience/Ethno on the road i Flen – 10.000 kr

Ethno Experience stöttar Ethno on the road och vill till att det blir en konsert på Teater Klämman i Flen. Syftet är att nå ut till ungdomar i trakten och bjuda på inspirerande och glädjespridande musik på landsbygden samtidigt som Ethno on the road får ett gig.

Skåne Folk Youth Ensemble – 15.000 kr

SKFYE vill ordna tre endagsträffar för våra ungdomar under våren, som vi kröner med en helgresa till Folk- och Världsmusikgalan i Norrköping i april, då vi räknar med att uppträda, och förhoppningsvis också träffa ungdomar från andra liknande projekt i Sverige.

Musiklärare utan gränser/Sportlovs-Samba – 30.000 kr

Elever på Holma och Kroksbäcksskolan i Malmö får träffa riktiga sambadansare och musiker tillsammans med lärare från El Sistema Kroksbäck/Holma. Stadsdelarna möts i sambamusikens tecken, där alla kan delta utan förkunskaper. Syftet är att barn från Holma och Kroksbäck träffas på neutral mark i musiken och dansens tecken. Att skapa ett gemensamt språk och riva barrärer som finns mellan dessa områden, samt att barnen ska få en inblick i den brasilianska folkmusiken och dans. Dessa workshops mynnar ut i en härlig sambafest där vi bjuder in alla deltagare och deras familjer med mat musik och dans.

Fridals Kulturförening, ungdomssektionen Trollflöjten – 20.000 kr

En blandning av 31 personer i åldern 3-61 år sätter upp 1700-tals klassikern Trollflöjten på vårt vis. Barn och unga är taggade till max på att få göra Trollflöjten med 31 olika roller en mängd sånger, ett drama utöver det vanliga och dessutom 1700-tals musik, där föräldrar, deltagare hjälps åt att skapa ett fantastiskt partitur som är specialanpassat för just det här projektet

DalaFolk/DalaFolk-camp – 4000 kr

DalaFolkCamp är ett folkdans- och folkmusikläger som anordnas i Nybo bygdegård, Gustafs, Dalarna den 6-8 Oktober 2017. Det riktar sig till unga folkdansare och spelmän inom åldrarna 15-30 år.

Somali Community Association in Eslöv/Nyårskalas – 10.000 kr

Nyårsdagen är en av de mest populära tillfällena. Många människor över hela världen firar detta festliga tillfälle med sina nära och kära eller i stora möten.
Vad gör människor?
Människor i alla samhällsskikt, som att sjunga, dansa och delta i fester. orter, restauranger och nöjesparker är fyllda med människor i alla åldrar.
OBS: Det här är vad vi ska göra.

Folkmusiker mot Rasism GBG/30 kr/medlem till UNHCR  – 10.000 kr

Informationsmöte och kampanj på Artisten i Göteborg. Folk You skänker 30 kronor till UNHCR för varje ny medlem till Folkmusiker mot rasism under December månad!

 


Samarbetsprojekt

Folk You finns för främja barn och ungas utövande inom folk, världsmusik och dans. Ibland är det bästa sättet att göra detta genom att stötta andra organisationer i deras projekt. Folk You kan gå in i samarbete med andra organisationer om det är stärkande för barn och unga inom genren, om det utökar Folk You’s nätverk och kan leda till fler framtida projekt tillsammans.

Samarbetsorganisationer år 2017:

Folkkollo – Popkollo Folkmusik

Årets unga folkmusikband/Folkmusikens hus

Skåne Folk Youth Ensemble

Folkbandskampen

Ethno Crowdfunding/Ethno Sweden

Backafestivalen

Nisses Folkmusikbuss

 

 


Redovisa

Redovisa projektbidrag

Reseersättning och utläggsräkning